Upp

Spara pengar med innovativa energilösningar även i 20-talsvillor

Vi tänker ofta på äldre hus som energitjuvar på grund av deras ålder och de byggmaterial och metoder som användes när det begav sig. Visst kan det ligga sanning i sådana farhågor, men även gamla hus och byggnader har potential att uppdateras och bli mer energieffektiva. Detta kan Nils-Erik Mattsson i Ronneby intyga; han kombinerar nämligen en mängd olika tekniker – solfångare, vindsnurra och solceller för att nämna några – för att så effektivt som möjligt ombesörja sin 20-talsvilja med energi.

För Privata Affärer berättar Nils-Erik att han har placerat en 750 liters ackumulatortank som förser huset med varmvatten. Tanken står på övervåningen som fått ett eget maskinrum. Tack vare solfångare på taket och en vedeldad spis har Nils-Erik och hans fru kunnat njuta av drastiskt sänkta elkostnader. Solenergin kompletteras nattetid med elvärme, som är billigare under natten än dagen.

Nils-Erik har anpassat solenergitekniken på sitt hus för att kunna användas även vid lägre temperaturer. Han menar att ett solvärmesystem är en enkel lösning som skulle kunna användas av många villaägare eftersom systemet kan göras helt automatiskt, även om han själv har gjort valet att styra det manuellt.

Vindsnurran är kanske den mest uppseendeväckande delen i Nils-Eriks uppsjö av energilösningar. Den agerar främst som ett reservkraftverk och krävde inget bygglov. Hur denna installation står sig mot eldningsolja är ännu oklar. Men kanske är en vindsnurra ditt nästa gör det själv-projekt?

Läs mer om projektet och eldningsolja här: