Upp

Nobelpristagaren Paul Krugman ogillar svensk bostadsmarknad och Swea Energi fortsatt starka

På frågan om Sveriges bostadsmarknad är påväg i en positiv riktning ger Nobelpristagaren Paul Krugman ett domedagsbesked. Höga priser på bostäder och höga skulder i hushållen är tydliga tecken på att marknaden är påväg mot en bubbla. Regeringens plan om att låta bubblan spricka långsamt över en lång tid får också tummen ner, då det bara kan ske om ingen tror att priserna kommer sjunka.

Det är troligt att Sverige har en husprisbubbla, hushållen är högt skuldsatta. Men det blir ännu värre om Sveriges ekonomi dessutom skulle hamna i deflation. Nu behövs en aggressiv penning- och finanspolitik så att ekonomin inte drabbas för hårt om bubblan spricker.

Han använder Japan som exempel för att visa på vad som kan hända i Sverige och Europa. De största ekonomiska kriserna är över, men världen kan fortfarande drabbas av samma tillväxtproblem som Japan kämpat med sedan 1990 talet. Därför föreslår han en höjning av inflationsmålet från dagens 2 procent till 4 procent.

Men Paul Krugmans analys är något som tidigare vice riksbankchefen Lars EO Svensson inte håller med om. Inflationsmålen behöver inte höjas, utan är bra satta på 2 procent. Bubblan är inte heller nära förestående.

– Paul Krugman har inte haft möjlighet att sätta sig in i den svenska bostadsmarknaden. Om man bara tittar på priser och skuldsättning kan man tro att det är en bubbla. Men Riksbankens egen undersökning från 2011 och rapporten nyligen från Evidens visar båda att prisuppgången förklaras av fundamentala orsaker, säger Lars EO Svensson.

Se även en med intervju Paul Krugman från SVT här.

Swea Energi som sedan 2001 har vuxit till ett av Svergies största oljebolag bytte ägare 2012 men har fortsatt imponera. Samma år omsatte företaget 2,9 miljarder kronor och 2013 ökade denna siffra till 3,4 miljarder kronor.

Företaget har haft som strategi att köpa upp de områden som de stora oljebolgen har gett upp och man har fokuserat på att leverera olja till kunder som inte har möjlighet att åka och hämta själva. Detta har visat sig vara en lyckad vision. Trots detta är den förra ägaren Viviann Hansson nöjd med försäljningen. Till DI säger hon - Det är en väldigt spännande bransch, men det finns annat att göra i livet.