Upp

Natursten blir allt vanligare inom interiör design

Natursten är ett fantastiskt mångsidigt material som lämpar sig för bruk både in- och utomhus, men som med alla andra naturmaterial finns vissa saker att tänka på när man använder det. Om du står i startgroparna och ska göra om i ditt hem – ta en titt i Sveriges Stenindustriförbunds häfte ”Natursten inomhus” för matnyttig information.

Häftet är indelat i nio kapitel och inleder med två om miljö, ekonomi och stenens egenskaper. Efterföljande kapitel behandlar allt från fäst- och fogmaterial till golvläggning med olika sorters natursten exempelvis marmor och skiffer, materialval, stentrappor, väggbeklädnader, våtrum, inredning och eldstäder. Vilket slags projekt du än har tänkt implementera natursten i hittar du högst troligtvis användbara råd hos Sveriges Stenindustriförbund.

Utöver det textuella illustreras informationen om natursten av bilder från bland annat Pantheon i Rom, vars golv trampats av miljontals fötter sedan det byggdes för 2 000 år sedan, och mindre kända, men lika vackra inomhusmiljöer med natursten.

Och kom ihåg! Estetiskt och tekniskt goda stenarbeten präglas av medvetna och genomtänkta val av stentyp, kulör, mönster och ytbearbetning – goda råd från stenkännarna redan på första kapitlets första sida.

Lista på relevanta länktips

Sten.se erbjuder gratis nedladdning av häfte - En handbok om - Natursten:  http://media.sten.se/2011/12/Natursten_Inomhus.pdf

Stenbolaget.se har ett brett utbud och listar flera olika typ av natursten: http://www.stenbolaget.se/natursten/

Dinbyggare.se guidar dig i hur du lägger golv med natursten: http://www.dinbyggare.se/communicate/artiklar/article.aspx?id=5129