Upp

IMF varnar för svensk bostadsbubbla

Vi har tidigare skrivit om att bosparandepolitiken måste utvecklas och det är bara en av många anledningar till att IMF varnar om en svensk bostadsbubbla.

I april var svenska finansministern Magdalena Andersson (s) på möte i Washington med valutafonden IMF. Där diskuterades det om den överhettade bostadsmarknaden som finns i Sverige. Vilket kan vara grunden till en bostadsbubbla. IMF tycker att man bör införa skärpta amorteringskrav för att hejda prisstegringen på bostäder. Något som Andersson inte ställer sig främmande till.

– Det är klart att man ska aldrig blunda för att det kan finnas den typen av risker och det är också en av orsakerna till att regeringen vill få upp bostadsbyggandet, säger Magdalena Andersson till Ekots USA-korrespondent.

Vidare anser Andersson att ränteavdragen måste åtgärdas efter att den tidigare borgerliga regeringen skalat av det mesta av fastighetsskatten. Men det är mycket svårt och regeringen har i nuläget inga planer på att ändra reglerna för ränteavdragen.

Bostadsdebatten var en de hetare inför valet ifjol och den lär inte bli mindre het efter IMF:s uttalande.